Otthonunk terei 2. rész: a fürdőszoba

Fürdőszoba

A fürdőszoba nemcsak a higiéniás szükségletek, hanem egyben a felfrissülés, a pihenés és a feltöltődés színtere is lakásunkban. Nyáron különösen jól esik egy gyors zuhany, igazi élmény lehet például egy esőztető zuhanyfej alatt álldogálni hosszú perceken keresztül…

Bár a fürdés rituáléjának fontossága már az ókori civilizációkban jelen volt, az emberek intim, mindennapos életének részévé válása csak a 19. századra tehető. Nagyjából innentől beszélhetünk a fürdőszobák kialakulásáról. Az idő múlásával gyökeresen megváltoztak a helyiséggel kapcsolatos elvárások és természetesen a stílusa is.

Ha napjainkban fürdőszobát tervezünk, elsősorban a funkcionalitást tartjuk szem előtt, és szorosan mögötte a dizájnt. Lássuk lépésről lépésre a tervezési folyamatot.

Fekete-fehér és többféle burkolat alkalmazása. Kép forrása: Pinterest

1. Méret

Alapvető a rendelkezésre álló hely, s a nyílászárókkal való ellátottsága. Ha van ablaka, különösen jó, hiszen megoldott a természetes fény és a szellőztetés problematikája. Lehet kicsi vagy nagy az alapterület mindenképpen praktikus, kényelmesen használható elrendezésre kell törekedni benne.

2. Funkció

A fürdőszobában a legfontosabb, hogy funkcionálisan jól működjön. Az igényeinknek megfelelően először el kell dönteni, hogy zuhanyzunk vagy kádban fürdünk többet, esetleg mindkettőre ugyanolyan mértékben szükség van. Egy vagy két mosdót, wc-t (esetleg bidét is) szeretnénk ebbe a helyiségbe, vagy ezt inkább elkülönítjük. A mosógép (akár még szárítógép) számára is kell helyet biztosítani, vagy el tudjuk helyezni máshol a lakásban. Ezután a meglévő gépészeti kiállások nagymértékben meghatározzák a mozgásterünket a berendezést illetően.

A tárolást is vegyük a kiemelt funkciók közé, hiszen a fürdőszobában is különösen fontos a tisztálkodószerek, törölközők megfelelő és esztétikus elhelyezése. A kereskedelmi forgalomban kapható bútorok méret választéka jelentős, de egyedi bútorok beépítésére is van lehetőség.

Extra zuhanyzási élmény Kép forrása: Pinterest

3. Funkció a funkcióban 🙂

Ez alatt a lehetőségek sokaságát értem. Azaz ma már rengetegen olyan megoldás létezik, amellyel két (vagy több) legyet üthetünk egy csapásra. Például olyan fürdőkádak, amelyek egyik része ergonomikusan kiszélesedik és kádparavánnal ellátott, hogy kényelmesen lehessen zuhanyozni benne. Vagy a termosztátos csaptelepek, amelyekkel állandó vízhőfokot állíthatunk be, ezáltal biztosan nem forrázzuk le magunkat. Vagy a minden igényt kielégítő zuhany kabinok, különleges zuhanyszettek, esőztető zuhanyfejek, masszázs funkciók, továbbá beépített szagelszívás-illatosítás a perem-nélküli (Rimfree) WC-ben, és még sorolhatnánk. Ha pénztárcánk engedi, érdemes tájékozódni, hogy mennyi extra kényelmi funkciót kínál napjainkban a fürdőszobák világa.

4. Burkolat

Az előbbiekben már említettem a bőséges kínálatot a vizes helyiségek berendezéseit illetően, de ugyanez igaz a burkolatokra is, sőt. A hagyományos hidegburkolatok, csempék, járólapok világa kiszélesedett a forma, méret és színek tekintetében. De más alternatívák is a rendelkezésünkre állnak: például vízálló tapéta, vinyl, mikrocement, vagy csak festés néhány falon… Merjünk újat kipróbálni, persze a megfelelő és tapasztalt szakemberek kiválasztásával, bevonásával.

Mikrocement burkolat a fürdőben. Kép forrása: Pinterest

5. Világítás

Ebben a helyiségben is muszáj a megfelelő általános világításról gondoskodni, ami általában a mennyezeti lámpatestet jelenti. Ha nagyobb vagy zegzugos a tér akkor több fényforrást is elhelyezhetünk. Figyeljünk az IP védettségre, általában IP44 a fürdőszobai szabvány. A tükör megvilágítása optimális esetben körben van, vagy felülről és oldalról is. Itt megfordul az az elv, hogy a kevesebb több, ellenkezőleg minél több annál jobb! 🙂 Sminkelés szempontjából a legideálisabb a természetes fehér fényhez közeli fény. Ezt a LED fényforrások alkalmazásával tudjuk könnyen elérni.

6. Stílus

A fürdőszoba stílusát leginkább a burkolat határozza meg, illetve a benne lévő szaniterek, bútorok formavilága. Egy szürke árnyalatú nagy méretű csempével burkolt, szögletes káddal, WC-vel ellátott fürdőről egyértelműen sugárzik a minimalista, modern hangulat. De nem kell, hogy a miénk is ilyen legyen. Nyugodtan alakítsuk ki a saját stílusunkat, ne féljünk a színektől, és alkalmazzunk több kiegészítőt. Növényt, dísztárgyat, széket, különleges tükröt, egyedi bútort stb. Végül pedig élvezzük munkánk gyümölcsét, egy csodálatos, igényeinkre szabott fürdőszobát! 🙂

Egy igazán egyedi mosdó… Kép forrása: Pinterest