Otthonunk terei: A gyerekszoba 3/1. rész

Amikor iskolát kezd a gyermek…

Iskolakezdés! Aki már átesett rajta szülőként, az tudja, hogy tényleg nehéz gyereknek és felnőttnek egyaránt. Az óvoda mesevilágából az iskola valóságába való átlépés óriási váltás a gyerek számára. Nekünk szülőknek az a dolgunk, hogy lehetőségeinkhez képest próbáljuk meg minél jobban megkönnyíteni ezt gyermekünknek. Túl azon, hogy sokat beszélgetünk vele az iskolával kapcsolatos dolgokról, érdemes együtt megvásárolni az iskolatáskát, tolltartót, ceruzákat, füzeteket stb. Sőt az új életszakaszhoz kapcsolódó bútorok beszerzését és a szobájának kialakítását is jó, ha egy nagy közös kalanddá változtatjuk.

A gyerekek szobája egyszerre háló, játszó és tanuló funkciót is betölt. Ha elég nagy a helyiség talán könnyebben szétválaszthatók ezek a tevékenységek, de általában ez nem így van. Érdemes azonban, valahogy mégis elkülöníteni legalább a tanuló egységet, akár csak optikailag, de jobb fizikailag is.

A legfontosabb új bútordarab tehát az íróasztal, amelyet a helyiség adottságaihoz képest jó fényviszonyokkal rendelkező helyre, azaz az ablak közelébe érdemes tenni. De ne közvetlenül a nyílászáró alá, hiszen megnehezítheti annak rendeltetésszerű használatát. Asztali lámpa biztosan kelleni fog, ezért jó, ha van a közelben szabad dugalj. A későbbiekben a laptop használat miatt ez ugyancsak fontos szempont. Kisgyermekek számára a legoptimálisabb, ha az asztal állítható magasságú, sőt akár még az asztallap is dönthető. A szék esetében szinte kötelező az állíthatóság, és a megfelelő háttámla, ami tartja a gerincet. Pozitív, ha forgós és gurulós is egyben. Az asztalban, illetve annak közelében kell legyen tárolási lehetőség, fiókok, szekrénykék, polcok formájában. Tegyük mindezt szerethetővé a gyerek számára azzal, hogy olyan helyeket alakítunk ki a tanulórész környékén, ahová kitűzhet dolgokat (pl. falitábla, lehet mágneses is), vagy ahová elrejtheti az apró kincseit. Jó szolgálatot tesznek erre a célra például a kis színes dobozok, rekeszek.

Az íróasztal maga lehet különálló vagy beépített, esetleg falra szerelt. Mindegyik jó választás, ha a használatához szükséges helyigényt szem előtt tartjuk. A lapján el kell, hogy férjen legalább egy nagy füzet (könyv) szétnyitva, a gyerek karjai (könyökei) és még ezen kívül a tolltartó és más apróságok, szóval legalább 80×50 cm (szélesség x mélység) mérettel rendelkezzen. Fontos, hogy kényelmesen alá tudjuk tolni, és ki is tudjuk húzni a hozzá tartozó széket. Ha két íróasztalt kell elhelyezni egy szobában, akkor még hatványozottabban oda kell figyelni ezekre az ergonómiai részletekre.

Ötletes konstrukció a galériaággyal kombinált íróasztal. Azt gondolnánk elsőre, hogy kis alapterületű szobák esetében ez a tökéletes megoldás. De nem így van, vagyis nem minden esetben. Mérlegelni kell a belmagasságot, és a fényviszonyokat, hogy ne keltsen zsúfolt összhatást egy ilyen bútordarab elhelyezése. A galériaágyak kialakítása, színe ugyancsak sokat számít. Egy teli lapokból álló, zárt jellegű, és sötét színnel rendelkező darab monstrumnak tűnhet a nem megfelelő adottságú szobában, míg egy fehér, szellős kialakítású példány szép látványt nyújthat ugyanott. Választhatunk a bolti forgalomban kaphatóak közül is, de lehet, hogy érdemesebb ez esetben egyedi gyártásban gondolkozni, hogy a legjobban kihasználhassuk a rendelkezésünkre álló teret.

Folytatás következik….

Képek forrása: Pinterest