Otthonunk terei: A gyerekszoba 3/2. rész

A gyerekszoba stílusa

Gyermekünk szobájának megtervezése a legnehezebb és egyben a legkönnyebb feladat is. Könnyű, mert ismerjük az igényeit, az ízlését, hogy mit szeret és mi az, amit nagyon nem. De mégis nehéz, mert a gyerekek gyorsan nőnek, és még ennél is gyorsabban változik az érdeklődési körük. Ezért ha elsőre jó ötletnek is tűnik egy téma köré tervezni a berendezést, például kisfiú esetében az autók, nem biztos, hogy hosszú távon jó döntést hozunk.

Semleges színek, könnyen variálható bútorok

Először nézzük a hosszú távú tervezés szempontjait. Ha előre tudjuk, hogy csemeténk éveken át ugyanabban a szobában fog lakni és nem szeretnénk évente lecserélni a bútorait, akkor igyekezzünk semleges színűeket választani, például a fehérrel és a natúr fa színekkel biztosan nem hibázunk. Az ágy legyen olyan, amely átalakítható, vagy eleve egy nagyobb típust választunk – természetesen a biztonságos alvást szem előtt tartva. Legyenek zárt és nyitott tárolók, a növekvő játék és ruha mennyiséget kalkuláljuk előre. Hagyjunk helyet a bővítésnek, vagy a bútorok átrendezésének. A fal színével lehet játszani, akár csak 1-1 falat kifesteni valami egy bátrabb árnyalatra. Ha tapétát választunk, azt is úgy tegyük, hogy ne csak a jelenlegi életkorában legyen időszerű, hanem valami semlegesebb, időt állóbb motívumokkal rendelkezőt tegyünk a falra. S ami a legfontosabb: legyen olyan falfelület, tábla, vagy bútor, amit szabadon dekorálhat a gyerek matricákkal, saját rajzok és egyéb alkotások felragasztásával, egyebekkel.

Karakteres, egyedi gyerekszobák

Ha valami igazán egyedi, hangulatos, gyermekünkre jellemző szobát szeretnénk kialakítani, akkor sok-sok szempontot figyelembe kell venni. Nagyon fontos a szoba mérete és adottságai. Az előző részben már érintettük a galériaágyakat, melyek alkalmazásával különleges tereket hozhatunk létre. Ugyanígy a különböző kuckók, mászófalak, hinták és egyéb csodák megalkotásával igazi gyerekparadicsomot varázsolhatunk az otthonunkba.

Ha egy fő téma, például a természet, dzsungel, autók, vonatok, hercegnők, tündérek és még sorolhatnám, köré álmodjuk meg a szobát, akkor is igyekezzünk mindezt a jó ízlés és a praktikum szem előtt tartásával megtenni. Egy kislánynál nem kell mindennek rózsaszínnek lennie, akkor sem ha ő azt szeretné. Az okos szülő és a jó tervező tudja, hogy fókuszpontok elhelyezésével és kiegyensúlyozott háttérrel, sokkal szebb összhatást és igazi harmóniát lehet elérni.

Inspirálódjunk!

Képeket nézegetni a Pinteresten, vagy máshol nem bűn, sőt! Fontos az inspiráció gyűjtése, amelyet sok-sok kép, és valódi szobák megnézésével szerezhetünk. De tudni kell, hogy ezek csak az irányt jelölik ki. A saját tereink kialakítása mindig egyedi megoldásokat követel az adottságoknak és az életvitelünknek megfelelően. 🙂

Képek forrása: Pinterest