Felújítás okosan

Nem egyedi eset, amikor vásárolunk egy használt ingatlant és szeretnénk a magunk igényeire szabni, de ahhoz nincs elég időnk, kedvünk és anyagi kereteink, hogy az egészet felújítsuk a legapróbb részletekig.

Tervezni, tervezni, tervezni…

Nagyon nehéz rendszerezni, számba venni azt, hogy mi az amit szerkezetileg vagy stilisztikailag hosszú távon megéri cserélni (pl. nyílászárók, fűtési rendszer, elektromos vezetékek, burkolatok, szaniterek, beépített bútorok stb.), és mi az ami maradhat, mert nem okoz gondot vagy könnyen illeszthetők hozzá más stílus elemek.

Most – amikor még állami támogatást is kaphatunk a felújításhoz – érdemes átgondolni alaposan, hogy mire használjuk fel a büdzsénket, és persze az időnket.

Egy-két régebbi projektem példáin keresztül szeretném bemutatni Nektek, hogy milyen eredményeket lehet elérni átgondolt tervezéssel, szervezett munkával, kisebb és nagyobb volumenű változtatásokkal a belső terekben.

Falak, padló, beépített bútorok

Az első dolog, amit szinte természetesnek veszünk, ha új helyre költözünk a „tisztasági festés”. De ha úgy döntünk, hogy festünk, akkor már érdemes átgondolni, hogy az elektromos vezetékeket is megnézetjük, ahol kell cseréltetjük, esetleg új dugaljakat alakítunk ki. Igaz, hogy ez nagyobb befektetés, de hosszú távon mindenképpen megéri. A festés mellett a falak „felöltöztetése” tapétával vagy egyéb falburkolattal igazán kreatív, gyönyörködtető és egyben hasznos dolog is. Egy-egy falszakasz dekorálása az egész helyiség stílusát, hangulatát megváltoztatja. Az előszobában pedig kifejezetten előnyös a fal védelme például a kabát akasztóknál, de az egész helyiségben is, ha kutya, macska vagy kisgyermek van a családban.

A falak után a padló a következő nagy felület, amelynek milyensége alapvetően meghatározza a tér hangulatát, sőt még a hőérzetünket is. Ezért érdemes megfontolni a hideg és meleg burkolat előnyeit-hátrányait az adott helyen. Például maradjon-e a régi járólap az előszobában, konyhában, vagy inkább cseréljük le újabbra, vagy esetleg meleg burkolatra: fa-, laminált- vagy vinyl padlóra…

A fenti előtereket ábrázoló képeken a padló mindkét esetben a régi járólap maradt, pedig én javasoltam a lecserélésüket fahatású lamináltra vagy vinyl burkolatra, amelyek stílusosak, könnyen telepíthetők és karbantarthatók…

A konyha…

A következő sarkalatos helyiség a konyha. Gondoljuk át, hogy a meglévő konyha mennyire funkcionális számunkra: van-e elegendő hely a tároláshoz, előkészítéshez, főzéshez, bent vannak-e a szükséges gépek (mosogatógép, sütő, mikrohullámú sütő stb.) és kényelmesen tudunk-e étkezni itt, vagy van külön helyiség az étkezés számára. Ha a funkciók adottak, csak modernizálásra, szépítésre van szükség, akkor koncentráljunk ezekre. Cserélhetők a beépített gépek, mosogató medence és csap, a munkapult, a szekrény frontok, a fogantyúk és még sorolhatnám.

Az alábbi projektben a konyhát a következőképpen alakítottuk át: a hűtő mellett beforduló kis szekrény-pult részt megszüntettük, és lezártuk egy polccal, amely az étkező felé néz. Étkező részt is alakítottunk ki, egyedi beépített paddal, tapétával. A konyhabútoron lecseréltük a munkapultot, a mosogató medencét és csapot, az összes fogantyút, és a felső szekrények ajtaját bézs színűre. Valamint a fali csempe elé színezett (türkiz) üveglap került. Az eredmény csoda szép lett. Remélem Nektek is tetszik!